Filter, chemex, opschenken of snelfilter

Filter koffie is hot! Letterlijk. Minder sterk dan espresso, maar wel smaakvol. Maal zelf je koffiebonen en proef de zachte koffie aroma’s die Arabica koffie rijk kan zijn. Je kan met de hand opschenken of een elektrische (snel)filter machine gebruiken. Het smaakvolst als mok koffie, of minimaal 2 kopjes gezet.

Over de dosering van de koffie zijn de meningen (uiteraard) verdeeld. Een veel gebruikt standaard is 60 gram gemalen koffie per 1 liter water, met een gemiddelde fijnheid van je koffiemolen. Minimaal 250 milliliter gemaakte koffie is het lekkerst.

De namen voor filter

Er zijn veel verschillende benamingen, of methodes, voor deze zetmethode. De bekendste: filterkoffie, maar ook opschenken, snelfilter, of chemex.

De basis is een pot of mok van aardewerk, keramiek of glas. Een papieren filter wordt gebruikt om te gemalen koffie in te doen, en hier overheen wordt gekookt water gegoten. Dit kan met de hand, of met een elektrische machine.

De eenvoud van de (opschenk)methode maakt het ook zeer handig om onderweg te gebruiken!

De koffie langer dan 45 minuten warm houden? Gebruik een thermoskannetje!

Maal eerst bonen, dan koffie zetten!

Filter maling, maal eerst zelf koffiebonen!
Handige koffiemolen voor filter: compact, maalgraad instelbaar, timer en eenvoudig schoonmaken.

Filter gezonder?

De papierenfilter heeft nog een andere handige bijkomstigheid. Koffie bevat een vettig bestanddeel Cafestol genoemd, met gelijkwaardige eigenschappen als Cholesterol. Cafestol bindt aan het filterpapier, die je na het koffiezetten weggooit en dus niet opdrinkt.

Hoewel de meningen sterk verdeeld zijn, hoeft Cholesterol niet nadelig voor de gezondheid te zijn.

Iets anders, bij gebruik van dezelfde Arabica bonen, heeft een kop filterkoffie meer cafeïne dan een klein kopje espresso.

Genoteerd.

De koffie smaken

De afwisseling van filterkoffie met espresso is eigenlijk een goede. De smaakbeleving is van beide producten is wezenlijk anders en aanvullend. De volgorde is wel belangrijk. In de ochtend bijvoorbeeld een zachte smaakbeleving van de filter en aan het einde van de dag of in de avond de pittige smaakbeleving van een espresso koffie. Varieer met verschillende smaken verse koffiebonen, en de koffie blijft altijd lekker!

We bieden een breed assortiment aan koffiesmaken aan die passend zijn voor de filter. Sommige smaken zoals Costa Rica en Afrikaanse soorten als Ethiopië, Kenya en Tanzania kiezen we bewust een iets lichtere roosterstijl voor een aangenaam frisje. Zo zijn ook de andere aroma’s als bloemige eigenschappen, karamel en vanille tinten te herkennen. Of, bepaalde smaken uit Brazilië, Indonesië of El Salvador kiezen we een iets donkere roosterstijl, waarbij de volle koffie aroma’s, chocolade en kruidige eigenschappen te proeven zijn; begeleid met een klein bittertje!

Winkelwagen
Scroll naar boven