Darjeeling losse thee: seizoensthee

Logo van het beschermde theegebied Darjeeling
Logo van het beschermde theegebied

Weet jij wat Darjeeling thee is?

Darjeeling is een beschermd theegebied in India. Het is een geografisch afgebakend theegebied in het Noord-Oosten van India, waar in het koele bergklimaat zachte geurige zwarte thee wordt geproduceerd. Het theegebied is uitgestrekt met ruim 50 theetuinen. Iedere theetuin is bijzonder met unieke smaak eigenschappen. Master’s eigenaar Floor heeft hier een paar maanden stage gelopen!

Lente en zomer thee wat zijn de verschillen?

Uniek theegebied door seizoenen

Het Darjeeling gebied is uniek doordat het theegebied seizoenen kent die de thee smaak door het jaar verandert. In andere theegebieden, zoals in Sri Lanka, Indonesië of Kenia liggen de theegebieden dichtbij de evenaar met jaarrond dezelfde tropisch temperaturen en als gevolg jaarrond een constante smaak.

First Flush: de smaak van thee uit de lente

De smaak van thee uit de lente is fris, bloemig en sprankelend. De kleur in de kop is licht geel, zelfs een tikkeltje groen. Koop van de aanwezige theetuinen 50 gram thee en leer de smaken herkennen!

Second Flush: de smaak van thee uit de zomer

Second flush thee smaakt voller en zoeter, ook afhankelijk van de theetuin muscaat – bloemig. Dit is een typische eigenschap van tweede, of wel second flush thee. De kleur van de thee is ook iets donkerder, licht oranje. Mooie smaken en zeker niet bitter!

Darjeeling Tea Manager:

“It all depends on the leaf and the time of the year!”

Seizoenen in Darjeeling

Het Darjeeling theegebied ligt in het Himalaya gebergte in het Noord Oosten van India. Het hoge berg klimaat zorgt voor de verschillende seizoen. Sneeuw in de winter, prille zonnestralen in de lente, warme temperaturen van 20 graden in de zomer. De monsoon regens tot slot markeren de herfst.

Locatie van Darjeeling


Wat maakt lente thee zo bijzonder?

Lente thee uit Noord-Oost India is bijzonder lekker, zacht en bloemig van smaak. Nadat in de Himalaya bergen de sneeuw is weggesmolten en de temperaturen verder zijn gestegen ontwaakt de theeplant uit zijn winterrust. In een korte periode beginnen de theevelden groen te kleuren. De nieuwe en verse theeloten die nu geplukt worden, worden verwerkt tot een milde bloemige zwarte thee. De milde bloemige smaak van nature aanwezig in de thee maakt de lente thee zeer bijzonder en geliefd!

Lees verder over Indiase thee industrie via de Indian Tea Association.

Darjeeling Lente Thee 2023

Darjeeling First Flush 2023

Limited beschikbaar: Meestal verkrijgbaar tussen april en juni. Voor 2023 is gekozen voor lente thee van de 2 theetuinen ‘Singell’ en ‘Balasun’. Probeer eens 50 gram per thee smaak en proef de verschillen!

NB: First Flush 2023 lente thee is nu uitverkocht!

Darjeeling First Flush 2023

Theetuin Singell

De theetuin, vernoemd naar Mr. Singell en opgericht in 1861 heeft nog veel oorspronkelijke theestruiken. Dat zijn China type struiken. Dit draagt bij aan de frisse fruitige en bloemige smaak.

Lot nummer: DJ 02 /23
Hoogte theetuin: 1000 tot 1400 meter
92% China type struiken, 8% Assam type struiken

Darjeeling First Flush 2023

Theetuin Balasun

De theetuin bestaat sinds 1871. Balasun theetuin heeft de naam ontleend aan de rivier die in de vallei stroomt. Langs de hellingen van deze vallei groeien de theestruiken. De smaak van deze lente thee is vol, tikje zoetig en mild bloemig. Probeer 50 gram!

Lot nummer: DJ 06 /23
Hoogte theetuin: 365 tot 1375 meter
51% China type struiken, 40% Assam type struiken, 9% clonal type struiken.

Darjeeling Zomer Thee 2023

Voor 2023 hebben we twee bijzondere second flush zomer theesoorten geselecteerd: Seeyok’ en Castleton’.

Seeyok is subtiel bloemig met een verfijnde muscaat smaak. Een smaakvolle middag thee!
Castleton daarentegen is voller in de kop, dieper van smaak met een mooie zoete muscaat smaak.

Beiden soorten kleuren mooi licht oranje in de kop. Probeer deze bijzondere limited theesoorten nu!

Limited beschikbaar: Meestal verkrijgbaar tussen augustus en december.

Second Flush Darjeeling
Second Flush Zomer Thee

Tips voor smaakvolle thee

Laat zwarte thee ongeveer 3 minuten trekken. Gebruik een water temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. Bittere smaak? Laat de thee dan iets korter trekken. Ook belangrijk voor lekker thee, gebruik een groot theefilter! Losse thee blaadjes moeten uitrollen, ontluiken en uitvouwen voor smaakvolle thee, dus gebruik een zo’n groot mogelijk theefilter!

Enjoy lovely tea!

Winkelwagen
Scroll naar boven