Cafetière, French Press of doordruk pot?!

Cafetière, french press, of doordruk pot?! Vele namen voor dezelfde manier van koffie zetten! De namen worden vaak ondersteund met een doordruk beweging, alsof men denkbeeldig met zeef de koffieprut al naar beneden drukt. Een lekkere manier van koffiezetten met als resultaat een rijke, maar zachte volle koffie smaak.

Tips voor het maken van de lekkerste cafetiere koffie thuis!

Cafetière: wat is het en hoe werkt het?

De ‘machine’ bestaat uit een glazen pot met een metalen zeef. In de glazen pot schep je grof gemalen koffie, daarna heet water op de gemalen koffie schenken.

Even roeren en 3 minuten wachten.

Nu opnieuw alle smaken door elkaar roeren; pas op dit moment druk je voorzichtig met de zeef ‘de koffieprut’ onderin de glazenpot. Schenk de cafetière leeg in een mooie mok, of verdeel de koffie over verschillende kopjes.

Geniet van de volle en geurige koffie.

Fijne of grove maling?

Een grove maling is prettiger dan een fijne maling. De gaatjes in de metalen zeef zijn relatief groot, dus bij een te fijne maling lukt het niet om alle koffieprut naar beneden te drukken. Zo drink je meer koffieprut, zeker bij het laatste slokje. Kies daarom voor grof gemalen koffie geschikt voor de cafetière!

Hoe het zit met de gezondheid van deze koffie

Deze manier van koffie maken kan een klein gezondheidsrisico met zich meebrengen. In koffie zit een stofje dat cholesterol kan verhogen, ook wel cafestol genoemd. Cafestol lost op in het water gedurende de 3 minuten trektijd. Dit drink je op terwijl je geniet van je koffie. Bij een zetmethode als filterkoffie bindt cafestol aan het filterpapier, die je weggooit na gebruik, zodat je geen cafestol binnenkrijgt en het cholesterol verhogende effect afneemt. Meningen verschillen overigens over de schadelijkheid van een hoge cholesterol. Er zijn onderzoeken die suggereren dat een laag cholesterol nadeliger is, dan een verhoogd cholesterol gehalte in je bloed.

Lichte of donkere koffiebonen?

Onze vers geroosterde koffiebonen zijn uitermate geschikt voor de cafetière. Sommige smaken roosteren, of branden, we lichter andere weer iets donkerder. Vooral de iets lichter geroosterde boon past goed bij cafetière. De aroma’s, waar Arabica bonen om bekend zijn, met smaken als choco, vanille, of de fruitige eigenschappen, komen bij lichter geroosterde bonen goed tot zijn recht. Toch een keer een donker geroosterde boon proberen, laat de koffie dan niet meer dan 3 minuten trekken om bitterheid te voorkomen.

Een tipje…

Cafetière, filterkoffie of espressopotje zijn allemaal varianten op ‘slow koffie’, in tegen stelling tot snelle koffie zoals ‘espresso’. Hierbij een link naar een leuk AD artikel over lichte en donker (gebrande) koffie, ter inspiratie!

Bekijk de video en zet in slechts 5 stappen cafetière koffie!

Zo gebruik je de cafetiere, of french press, voor lekkere koffie.
Winkelwagen
Scroll naar top