Losse thee

Losse thee is geplukt van de Camelia sinensis theestruik, daarmee worden eigenlijk de laatste twee blaadjes van de tak bedoeld. Daarbij wordt ook het knopje geplukt, dit zorgt voor de smaakvolste thee. Eenvoudig gesteld zijn er twee soorten theestruiken, een Chinese alsook een Assam type struik. De verschillen zijn dat de Chinese type kleiner, maar smaakvollere blaadjes produceert, waar de Assam type struik grotere blaadjes met een iets drogere en pittigere thee smaak. Probeer ze allebei!

Wat is het verschil tussen witte, groene en zwarte losse thee?

Witte, groene en zwarte thee zijn allemaal geoogste blaadjes van diezelfde theestruik. Het belangrijkste verschil is dat witte en groene thee niet gefermenteerd, of geoxideerd is, en zwarte thee wel gefermenteerd. Het gevolg is dat witte en groene thee licht kleurt, en zwarte thee juist oranje kleurt. Ook, witte en groene thee is zachter van smaak, waar zwarte thee juist pittiger smaakt.

Hoeveel gram losse thee per kopje?

Om thuis zelf lekkere thee te maken kun je 2 gram losse thee afwegen voor een kop van 200 milliliter. Maak je een liter thee? Dan is een dosering van 8 – 10 gram goed (4-5 kopjes). Voor een advies gebruiken we bewust grammen, want sommige zwarte thee is erg compact en relatief zwaar, waar witte thee bijvoorbeeld grof is en weinig weegt. Wanneer je een gevoel hebt van het gewicht, kun je daarna een passende lepel of maatschep gebruiken. Tot slot, de dosering is ook op basis van wat je lekker vind, blijkt de smaak te licht, dan iets ruimer doseren. Of andersom!

Welk water temperatuur is goed voor thee?

Het advies verschilt per theesoort. Witte en groene thee bijvoorbeeld smaken goed bij een temperatuur van rond de 80 graden Celsius, maar zwarte thee kan een temperatuur van 95 graden prima dragen.

Theefilter, theehouder of thee-ei?

Het mooiste is om losse thee in een te groot theefilter te maken. Hoe ruimer, hoe beter! Het is immers losse thee. Papieren theefilters die je zelf vult werken prima. Maar met een metalen theefilter, of metalen houder, die je kan hergebruiken is heel handig voor smakelijke thee. Een metalen filter is goed te gebruiken in hoge kopjes, mokken of een theepot. Daarentegen, is een thee-ei een no go! Te weinig ruimte voor de theebladeren om uit te rollen!

Winkel voor losse thee

In onze koffie- en theewinkel in Rotterdam Kralingen bieden we losse thee aan in alle verschillende smaken: wit, groen of zwart bijvoorbeeld. Daarnaast leveren we een aantal soorten kruiden of herbals, zoals rooibos, kamille of verveine. Losse thee is veelzijdig in smaak, kleur en vorm. Veel variatie om te proberen!

Hoe wordt thee verpakt?

Thee verpakken we per 50, 100 of 150 gram. Ben je nieuw met het product, dan kun je hierdoor afwisselen met een aantal smaken van 50 gram. Toch liever een voorraadje? Dan verpakken we de losse thee per 150 gram naar wens!

Rode theeblikken en rode theebussen

In de rode theeblikken, of rode theebussen presenteren we onze losse thee. De rode blikken beschermen de thee ook tegen het directe zonlicht. We helpen je graag op weg naar je nieuwe theesmaak, zoals met een tip of advies!

Losse thee in rode theeblikken
Losse thee in rode theeblikken, of theebussen.

Verschillende smaken losse thee:

Winkelwagen
Scroll naar boven