Witte losse thee

Wat is witte thee?

Witte thee is zacht van smaak, licht van kleur en vaak grof bladerig. De thee is grof bladerig, omdat theeloten geplukt zijn van veelal oude Chinese theestruiken. De oude authentieke struiken zijn bijzonder, omdat deze planten grote knoppen produceren voor lekkere thee. Uiteraard zijn er ook ‘moderne’ varianten theestruiken. Verder, als de theeloten zijn geplukt is er alleen een droogproces en inpakproces. Verder zijn er geen andere behandelingen. Dit is witte thee.

Waar groeit witte thee?

De theestruiken voor witte thee groeien vooral in China en in beperkte mate in andere Aziatische landen zoals India. Zeer beperkt is er ook thee productie in Nederland. In China zijn de provincies Yunnan en Fujian bekende productie gebieden. Het zijn bergachtig gebieden die soms lastig bereikbaar zijn met een voertuig. De thee is om die reden ook handgeplukt. Vooral de Chinese gebieden met authentieke theeplanten produceren mooie en smaakvolle theeloten.

Is thee bitter van smaak?

Goede losse thee is niet bitter van smaak. Ook goede witte thee, deze is zelfs licht en mild van smaak, bijna zoetig. Ingeval je het voor het eerst drinkt kan het droog overkomen, maar niet bitter. Pas dan eventueel de dosering aan, minder blaadjes per kopje. Of kies een kortere trektijd, 2 minuten in plaats van 4 tot 5 minuten bijvoorbeeld. Zo leer je het product kennen en zal je ervaren dat de thee niet bitter smaakt!

Wanneer drink je witte thee?

Gedurende de hele dag smaakt witte thee lekker, maar gezien de zachtere smaken van de thee en het rustgevende effect van warme thee, zijn de avonden uitermate geschikt voor deze thee. Een veel voorkomende gedachte is dat dit soort thee geen theïne, of cafeïne, bevat. Dit is onjuist. Witte thee zijn geplukte blaadjes van de theestruik, die van nature theïne bevat. Dus opgelet bij overgevoeligheid voor theïne in de avond.

Witte thee uit China.
Chinese witte thee uit Yunnan.
Grote theeloten
Grote theeloten voor witte thee.

Waarom is deze thee naast lekker, ook gezond?

Witte thee is bijna niet bewerkt, in principe alleen geplukt en gedroogd. Andere thee soorten, zoals groene en zwarte thee zijn veel meer bewerkt. Bijvoorbeeld met warmte als stoom bewerkt, of zwarte thee wat ook gefermenteerd (geoxideerd) is. Door de bewerking verandert ook de samenstelling van gezonde stoffen zoals anti oxidanten. De thee is dus nauwelijks bewerkt en heeft daarom dus heel anti oxidanten en ook heel veel hele goede anti oxidanten. Daarom is deze thee lekker en gezond!

Cadeau voor thee liefhebber

Thee is altijd een smaakvol cadeau voor een liefhebber. Samen met groene en zwarte thee kan witte thee verpakt worden in een cadeau pakket. Een aantal verschillende smaken van 50 gram losse thee, koffie(bonen), bonbons en een mooie mok geef je een uniek en leuk cadeau. Kom je er niet helemaal uit welke smaken? We helpen je graag op weg bij het kiezen van bekende, of verrassende nieuwe smaken! Alle onderdelen verpakken we dan tot een mooi cadeau voor de liefhebber of gelukkige!

Tips voor lekkere thee

Om een lekkere kop witte thee te maken kun je heet water van 70-80 graden gebruiken. Voor een kop is 2 gram losse thee een goede dosering, voor 1 liter is 10 gram prima. Laat de thee 3 minuten trekken. Wil je een bittertje proeven of meer antioxidanten laten oplossen in je drankje? Laat de thee dan tussen 4 en 5 minuten trekken!

Enjoy lovely tea!

Winkelwagen
Scroll naar boven