Groene losse thee

Wat is groene thee?

Geplukte theeblaadjes van de theeplant die ongefermenteerd zijn, is groene thee. Het fermenteren, of eigenlijk oxideren, van theeblaadjes zorgt ervoor dat de kleur en smaak verandert. Bij groene thee wordt dit voorkomen, vandaar dat de thee een groene kleur heeft, en een beetje bloemig en grassig van smaak. Eenvoudige thee, of thee die te lang trekt smaakt ook een beetje bitter.

Groene thee: grassig en bloemig van smaak.
Groene thee: grassig en bloemig van smaak.

Waar komt deze thee vandaan?

In Aziatische Landen als China, Japan of Taiwan zijn bekende theeproducenten. Chinese thee is vaak zachter van smaak en Japanse thee meestal pittiger. Dat Chinese thee zachter van smaak is, komt ook doordat de pluk handmatig is. In Japan daarentegen gebruiken ze een verfijnde heggenschaar om te oogsten en stoom om het fermenteren te voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een uniform gesneden theeblad en formaat, maar ook voor de pittigere smaak van Japanse thee bijvoorbeeld.

Hoe zet je lekkere groene thee?

Grove blaadjes geven een smaakvolle thee. Gebruik daarom ook een groot theefilter, hoe meer ruimte losse thee heeft, hoe beter de blaadjes kunnen uitvouwen en de smaken vrij komen. Doseer ongeveer 2 gram per Hollands kopje en voor een liter thee ongeveer 10 gram droge theeblaadjes. Laat de thee ongeveer 3 tot 5 minuten trekken. Is de smaak te heftig, doseer dan iets minder en verkort de trektijd.

Waar moet ik op letten als ik deze thee koop?

Varieer en wissel af. Je zintuigen raken snel verzadigd. Nieuw met thee? Koop verschillende smaken van 50 gram bijvoorbeeld. Kies niet alleen groene thee, maar varieer ook met witte of zwarte thee of een gearomatiseerde variant.

Tips voor smaakvolle thee

Laat groene thee ongeveer 3-5 minuten trekken. Gebruik een water temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius. Bittere smaak? Laat de thee dan iets korter trekken. Ook belangrijk voor lekker thee, gebruik een groot theefilter! Losse thee blaadjes moeten uitrollen, ontluiken en uitvouwen voor smaakvolle thee, dus gebruik een zo’n groot mogelijk theefilter!

Winkelwagen
Scroll naar boven